sila layan diri . terimekasheh tao ringankan jari untuk tengok belogg saye yg besepah nie .

Saturday, February 26, 2011

aq masak lakse johor :D

hohoi .. arynie aq penad coz masak pde tempoh yg lame . dary kol 1o.oo pai 2.oo ... penad bagay na gile aa . fuhh ! aq mask ap pai lame cmtu ? msak ape lagy . mask LAKSE JOHOR ... sedap ta ? bole aa taan . kepade sespe yg mgidam na mam lkse tu aq bole tolong aa . tolong bg resepi . haha . oke aa tu un darypd kdekot ilmu . bak kate SM lao kdekot ilmu t pale tumbh uban . haha . klako aa . wawawawa .. nie resepinyew . :



BAHAN2 NYER :D

500 gm ikan tenggiri(rebus ambil isi)
150 gm udang kering (rendam -mesin)
sekeping isi ikan kurau kering (bakar mesin)
20 biji bawang kecil
20 tangkai cili kering
10 biji bawang putih
1 inci halia
2 senduk kari ikan (adabi)
10 keping asam keping
1 biji kelapa (kerisik)
1 biji kelapa (ambil santan 10 cawan)
5 batang serai
2 inci lengkuas (ketuk) 1 paket sphageti (rebus 10 minit)
50 sen taugeh
Daun selasih/kesom
Timun (buang isi/biji) racik halus
Limau kasturi
Lobak asin halus
Sambal belacan


CARE2 NYER :D

1. Cili kering, bawang kecil dan bawang putih,serai, udang kering hendaklah dimesin dan diasingkan.

2. 1/2 cawan minyak di masukkan kedalam periuk dan tumiskan cili mesin,diiukuti dengan bawang. biarkan garing sedikit.

3. Bancuh serbuk kari dengan air dan masukkan kedalam tumisan tadi dan diikuti dengan isi ikan, udang serai, asam keping, kerisik, santan, isi ikan keriang dan jangan lupa rasa garam dan gulanya secukup rasa.masak sehingga semuanya sebati.


CADANGAN HIDANGAN :D

10 ORANG

PETUE :D

Untuk lebih perisa sediakan semalaman baru dihidangkan.jika terlalu pekat campurkan denga air atau santan


Haa .. tu la resepinye . cubela . mne thu sedap un .. aq mask comfirm aa sedap . haha . CHEF VIBRATE la katekn . hehe . pasan gile . wawawa . erm . oke la . kaki aq pon suda saked . garegare masak n kawad . muke pon da belang cam zebra . huhh ! aq penad . haha . okela ....

babai sayangs :D
<3

No comments:

Post a Comment